
Familierecht
Als specialiste in familierecht weet Meester Gysbergs raad met de verschillende takken van dit rechtsdomein, gaande van echtscheiding en alimentatie tot afstammingskwesties en erfenissen.
Beroep doen op advocaat familierecht
Samenwonen, trouwen, een kind op de wereld zetten. Het zijn stuk voor stuk memorabele momenten met belangrijke juridische gevolgen.
Ga ik best wettelijk of feitelijk samenwonen? Waar moet ik rekening mee houden als ik een kind adopteer? Wat verandert er fiscaal als ik ga samenwonen of huw? Op al deze vragen ontvangt u een duidelijk antwoord waarbij rekening wordt gehouden met uw specifieke persoonlijke situatie.
Familierecht omvat ook de minder aangename gebeurtenissen in het leven. Een (v)echtscheiding en de daarmee gepaard gaande gevolgen.
In deze gevallen nemen emoties vaak de bovenhand en kan uw advocaat u op een rationele manier adviseren en bijstaan door te luisteren naar uw verhaal en samen met u op zoek te gaan naar de meest geschikte oplossing. Familierecht is een bijzonder ruim rechtsdomein waar geen standaardoplossingen voor bestaan. Op zowel de meest fijne als de moeilijke momenten in uw leven biedt het kantoor u de nodige ondersteuning.
Specialisaties binnen Familierecht:
- Echtscheiding
- Alimentatie
- Erfenis – Afstammingskwesties
Vertrouwenspersoon
Het pilootproject in de Familierechtbank Gent voorziet in de aanstelling van een vertrouwenspersoon in echtscheidingszaken voor elk kind vanaf de lagere schoolleeftijd.
Het objectief is het kind een stem in de procedure te geven, vertegenwoordigd door een neutrale partij-advocaat, die hiervoor een specifieke opleiding heeft genoten. De taak van die vertrouwenspersoon bestaat erin om te polsen naar de gevoelens, vragen, behoeften, wensen en bekommernissen van het kind en deze over te brengen, zowel naar de ouders als naar de Familierechter. Kinderen ‘ondergaan’ meestal de beslissingen van hun ouders waarbij praktische en financiële regelingen vaak primeren. Het is echter cruciaal voor de verdere ontwikkeling van het kind en de relatie met de ouders dat er ruimte is voor zijn/haar emoties zodat veranderingen kunnen geaccepteerd, begrepen en verwerkt worden.
In de opleidingen die ‘De stem van het kind’ aanbiedt, maakt men kennis met non-verbale spelvormen die in een kind en oudertraject gebruikt worden, en meer specifiek bij echtscheidingssituaties. De achterliggende visie is dat kinderen mogen blijven spelen, ook tijdens lastige momenten in hun leven en waar zij hun “stem” mogen laten horen. Voor meer informatie en voorbeelden: De Stem van het Kind.
Hoe start ik een (echt)scheiding op?
Een relatiebreuk heeft een grote emotionele impact op uw leven. Het is daarom niet altijd even eenvoudig om rationeel te handelen.
Of u nu getrouwd bent of wettelijk samenwonend, in beide gevallen moeten de nodige formaliteiten in orde gebracht worden. U heeft misschien kinderen waarvoor u een regeling moet treffen en daarnaast heeft u gemeenschappelijke bezittingen om te verdelen. De manier van werken vindt u terug onder ‘Missie en waarden van het kantoor Gysbergs’.